maanantai 30. tammikuuta 2017

Parisuhde puntarissa

Usein kuulee varoiteltavan vauva-/pikkulapsiajan rankkuudesta ja niin sanottujen ruuhkavuosien negatiivisesta vaikutuksesta parisuhteeseen. Oman ja parisuhdeajan puute, väsymys, taloudelliset huolet, seksuaalielämän haasteet ym. kuormittavat ilman muuta lapsiperheen arkea ja voivat etäännyttää puolisoita toisistaan. Ikävä tosiasia on sekin, että monet erot tapahtuvat lasten ollessa vielä pieniä. Pariskunta, joka on vaikuttanut syvästi toisiinsa sitoutuneelta ja jolla on tuntunut menevän ihan hyvin, saattaakin ilmoittaa nuorimman lapsen ollessa parivuotias aikovansa erota.

Tuttavapiiristä kantautuneiden erouutisten myötä olen toisinaan itsekin ajautunut puntaroimaan parisuhdettamme ja sitä rasittavia tekijöitä. Meidän tapauksessamme haastavinta on sovittaa yhteen maatalousyrityksen pyörittäminen ja perhe-elämä. Kolme alle viisivuotiasta lasta vaativat paljon huolenpitoa ja hoitoa, eikä parisuhteelle tunnu olevan aina kovin paljon annettavaa.

Tästä huolimatta olen tullut parisuhdettamme puntaroidessani siihen lopputulokseen, että meillä menee nyt aika hyvin. Voin kuitenkin rehellisesti myöntää senkin, että välillä meillä on ollut hyvinkin raskasta. Kuuteen avioliittovuoteemme on sisältynyt surua, pettymyksiä, riitoja, loukkaantumisia ja toisen arvostelua, mutta toisaalta myös hedelmällisiä keskusteluja, kypsymistä sekä positiivista muutosta.

Olen toisinaan pohtinut, mikä meidät on mieheni kanssa aikoinaan saanut sitoutumaan toisiimme ja miksi olemme edelleen yhdessä, vaikka aika ajoin olemme kumpikin olleet täysin väsähtäneitä toisiimme ja yhteiseloomme. Lueskellessani eräänä päivänä vanhan Kaks Plussan (3/2014) artikkelia "Pitoa suhteeseen" tajusin kuitenkin selkeästi, että pettymyksistämme ja kompastuskivistämme huolimatta parisuhteestamme löytyvät kuitenkin nuo viisi artikkelin mainitsemaa tärkeää tekijää, jotka ovat pitäneet ja toivottavasti pitävät meidät tulevaisuudessakin yhdessä:

1. Motivaatio

"Onnellisten ja onnettomien liittojen ero on motivaatiossa ja tahdossa."

Kyllä, olemme mieheni kanssa sitoutuneet tekemään töitä parisuhteemme eteen, eikä kumpikaan näe eroa ensimmäisenä vaihtoehtona aikoina, jolloin ristiriitoja on paljon. Yritämme pysyä uskollisina sille lupaukselle, jonka annoimme naimisiin mennessämme "Tahdotko rakastaa niin myötä kuin vastoinkäymisissä?". Silloinkin, kun varsinaisia rakkauden tunteita ei ole, voi kuitenkin tahtoa pysyä yhdessä ja työskennellä asioiden korjaamiseksi.

2. Luottamus

"Vahva luottamus puolisoon kaikissa asioissa on tärkein syy pysyä yhdessä. Hyvä parisuhde muistuttaa tässä mielessä hyvin toimivaa työparia. Luottamukseen liittyy myös molemminpuolinen arvostus ja kunnioitus."

Vaikeus luottaa ihmisiin ja toisinaan myös omaan puolisooni on valitettavasti ollut yksi omista heikkouksistani. En tarkoita tällä uskollisuuteen liittyvää luottamusta, vaan esimerkiksi sitä, että luottaa toisen hoitavan jonkin yhdessä sovitun asian. Ihailen täällä maaseudulla pariskuntia, jotka tekevät elämäntyönsä yhteisellä maatilalla kohdaten kaikki siihen liittyvät onnistumiset ja vaikeudet yhdessä. Vähitellen minäkin olen onneksi oppinut luottamaan mieheeni ja pyrkinyt osoittautumaan myös omasta puolestani hänen luottamuksensa arvoiseksi. Nykyisin arvostan ja kunnioitan puolisoani ihmisenä, miehenä sekä elämänkumppanina jopa enemmän kuin kuusi vuotta sitten!

3. Hyvä rakkauselämä

"Tämä on syvin parisuhteen solmimisen motiivi ja parisuhteen liima. Läheisyydelle ja intohimolle annettu aika hoitaa suhdetta. Kääntäen rakkaudettomuus ja seksisuhteen ongelmat kuuluvat yleisimpiin eron syihin."

Emme ole mieheni kanssa kovin romanttinen pariskunta ja aika ajoin olen tuntenut tästä syystä huonommuutta joidenkin ystäväpariskuntiemme rinnalla. Emme osaa käyttää päivittäin "Minä rakastan sinua"-lausetta tai vaalia hellyyttä jokapäiväisessä arjessa. Tällä hetkellä kahdenkeskinen aika on todella vähissä lasten ja maatalousyrityksen vuoksi. Yritämme kuitenkin edes silloin tällöin löytää aikaa meidän aikuisten väliselle hellyydelle ja läheisyydelle.

4. Sitoutuminen perheeseen

"Etenkin pikkulapsivaiheessa tuntuu todella tärkeältä, että molemmat sitoutuvat perheeseen ja lapsiin."

Tämä kohta on ehkä yksi meidän vahvuuksistamme, sillä perhe ja lapset ovat meille kummallekin todella tärkeitä ja vanhemmuus on sitonut meitä myös toisiimme. Tosin vanhimman tyttäremme synnyttyä koin, että vauvan tulo muutti vain minun elämääni ja mieheni jatkoi arkeaan entiseen malliin. Tämä yksin vastuun kanssa jäämisen kokemus herätti minussa kiukkua ja aiheutti meillä riitoja, mutta pikkuhiljaa miehenikin löysi oman tapansa olla isä ja panostaa perheeseen niissä puitteissa, joissa se maatalousyrittäjälle on mahdollista. Tänä päivänä voin ylpeänä todeta, että puolisoni on yksi sitoutuneimmista ja lapsiinsa panostavimmista isistä, jonka tunnen!

5. Samanlaiset elämänarvot

"Eronneiden yleisimpiin ristiriitojen aiheisiin kuuluvat osapuolten erilaiset arvot ja elämäntyylit."

Lasten lisäksi tämä on toinen tärkeimmistä meitä yhdistävistä tekijöistä. Yhteiset arvot toivat meidät yhteen ja niiden varaan olemme avioliittomme rakentaneet. Toisaalta erilaiset taustamme ovat puolestaan olleet ehkä suurin ristiriitojen aiheuttaja, sillä ihmisen, joka ei ole lähtöisin maatilalta voi olla vaikeaa sopeutua tilanteeseen, jossa maatilayritys on sekä työ että elämäntapa. Puhun nyt siis itsestäni, sillä oma "emännäntaipaleeni" ei ole sujunut aina niin ruusuisesti kuin avioliittoon mennessäni kuvittelin. Onneksi yhteinen arvopohja on kuljettanut meitä samaan suuntaan ja muistuttanut, että olemme samassa veneessä myrskyistä huolimatta.

Haluaisin vielä lopuksi huomauttaa, että tämän postauksen tarkoituksena ei ollut hehkuttaa omaa parisuhdettani tai esittää sitä täydellisessä valossa. Meillä on ollut omat kompastuskivemme ja välillä hyvinkin vaikeaa pariskuntana. Yritinkin tässä postauksessa tuoda esille yhtälailla sekä vahvuuksiamme että heikkouksiamme.

Toivoisinkin nyt teiltä lukijoiltani vastakaikua  tähän postaukseeni sen suhteen, mitkä teidän mielestänne ovat ne tärkeimmät hyvää parisuhdetta ylläpitävät tekijät tai kääntäen, mitkä tekijät rasittavat ja tuhoavat parisuhteita?
 

6 kommenttia:

 1. Tätä aihetta on meilläkin mietitty viime aikoina, kun suhdetta on takana kohta kaksi vuotta ja esikoinen syntymässä 3kk päästä. Itselle tärkeimmät tekijät parisuhteessa ovat luottamus, kunnioitus ja tavallaan tieto siitä, että yhdessä selvitään kaikesta niin hyvässä kuin pahassakin. On oikeasti huolestuttavaa miten paljon kantautuu ero uutisia lapsiperheistä ja monelle se ero tuntuu olevan helpoin ratkaisu. Tiedätkö ihana kuulla, että muutkaan eivät ole niin kauhean romanttisia! :D Monilla kun tuntuu se rakkauden tunnustaminen olevan päivittäistä, mutta eihän ne sanat aina ole tekoja vahvempia, vaan itse koen, että aamulla miehelle sanotut sanat "aja varovasti" tai mies soittaa haluanko kaupasta suklaata, ovat sitä oikeaa rakkautta. Se auttaa jo pitkälle kun aiheesta olette puhuneet ja huomanneet, että samassa veneessä mennään kaiken läpi :). Itsellä on kans ollut omat haasteensa tottua 3 koiran omistajaksi isoon omakotitaloon ja kone miehen emännäksi :D. Mutta pikkuhiljaa varmasti kaikki totutaan ja löydetään se oma paikkamme. Ajatukset jos osaisi pukea viisaiksi ja yksinkertaisiksi sanoiksi olisi hyvä taito!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni pitkästä ja rohkaisevasta kommentistasi! Minullekin turvaa ja luottamusta parisuhteeseen tuo nimenomaan tuo mainitsemasi tieto, että toinen on luvannut pysyä vierellä tuli mitä tuli. Tuntuu kyllä pahalta kuulla eroista, jotka tapahtuvat pikkulapsiperheissä, mutta ainakin omassa tuttavapiirissäni eroja on harkittu pitkään ja perhe on yritetty pitää kasassa, mutta lopulta on pitänyt tehdä vaikeita ratkaisuja. Mainitsemasi kunnioitus parisuhteessa on tärkeää ja jos se puuttuu, ei toisen tunteilla tai tarpeilla ole juurikaan väliä. Meilläkin rakkautta osoitetaan enemmän huolenpidolla ja toisen huomioimisella kuin MRS-lauseella ja ehkä se onkin monille suomalaisille luontevampi tapa osoittaa välittämistä ja sitä arkista rakkautta. Puhuminen auttaa ristiriitojen yli, mutta tärkeää olisi tosiaan osata asettaa sanansa oikein, kuten tuossa lopussa mainitsitkin:) Kaikkea hyvää teidän parisuhteeseenne!

   Poista
 2. Tosi tärkeästä aiheesta kirjoitat. Meillä on hieman samanlainen tilanne kuin teillä, pienet lapset ja maatila. Tämähän on niinkuin elämäntapa ja 24h vuorokaudessa täytyy pystyä olemaan käytettävissä jos tarve vaatii. Välillä tääläkinhieman laimeampia ajanjaksoja, niinkuin todennäköisesti valtaosassa parisuhteita aina silloin tällöin. Kuitenkin luja yhteenkuuluvuus ja ilo yhdessätekemiseen on se liima meidän välillä. Joskus väsyneenä kaikki tuntuu kaatuvan päälle ja silloinhan sen kiukun purkaa toiseen, mutta näistäkin tilanteista selvitään ilman isompia mullistuksia, kun molemmat tietää mistä homma johtuu. Pienet eleet ja huomionosoitukset on meillä ne tärkeimmät rakkauden osoitukset. <3
  Terkuin Soikku -Oivalluksia aidanreunalta -blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kuvasit juuri sillä tavalla teidänkin parisuhdettanne, että tuntui kuin olisin omia ajatuksiani lukenut :) Ja ihanaa, että löytyi taas ihminen joka puhuu niin samaa kieltä tästä maatilan arjesta! Mielenkiinnolla odotan, että pääsen blogiisi vastavierailulle:)

   Poista
 3. Älä oleta vaan keskustele tai kysy. Vaikka kuinka hyvin ajattelee tuntevansa toisen. Tai toisen tuntevan sinut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Me teimme avioliittomme aluksi juuri sen virheen, että oletimme, odotimme, tulkitsimme ja petyimme. Sitten oli pakko myöntää, että olemme kaksi erillistä ihmistä, eikä kumpikaan meistä ole ajatustenlukija. Alettiin opetella puhumaan ja vaikka se on välillä ollut kovinkin vaikeaa, niin eteenpäin ollaan menty ja samalla tyytyväisyys parisuhteeseen on kasvanut:)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3