perjantai 13. tammikuuta 2017

Home, sweet home

Koti on sanana lyhyt ja ytimekäs, mutta se merkitsee eri ihmisille eri asioita. Yhdelle koti tarkoittaa omakotitaloa järven rannalla, toiselle vanhaa lapsuudenkotia, kolmannelle opiskelijayksiötä ja neljännelle jotain muuta.

Minulle koti tarkoitti pitkään nimenomaan omaa lapsuudenkotiani järven rannalla. Tunsin kyllä oloni kotoisaksi muuallakin, mutta koti oli siellä, missä olivat perheenjäseneni ja lapsuuteeni liittyvät muistot. Nykyisin kotini on tietenkin mieheni ja lasteni luona. Kodin merkitys on korostunut viime vuosina entisestään, sillä kotiäitinä vietän suurimman osan ajastani kotona. Minulle tärkeintä kodissa ovat ennen kaikkea siellä asuvat ihmiset, tunnelma ja muistot.

Nykyinen kotimme on mieheni lapsuudenkoti. Talo on vuonna 1989 valmistunut puinen omakotitalo ja sen ovat rakentaneet mieheni vanhemmat. Muutin asumaan yhteiseen kotiimme häidemme jälkeen vuonna 2010 ja pikkuhiljaa olen sisustellut sitä enemmän meidän näköiseksemme. Talossa on kolme kerrosta ja se on rakennettu ennen kaikkea maalaistalon tarpeita silmälläpitäen.


Kotimme varsinaiset asuinhuoneet sijoittuvat kahteen kerrokseen. Kellarissa on niin sanottuja aputiloja eli jonkinlainen askartelutila, talouskellari ja puuvarasto. Yläkerrassa sijaitsee kolme makuuhuonetta, vaatehuone, kylpyhuone-wc, aula, tuuletusparveke sekä kylmä ullakkotila. Tällä hetkellä yksi yläkerran makuuhuoneista toimii vierashuoneena, toinen minun askarteluhuoneenani ja kolmannesta olisi tarkoitus tulla toinen vierashuone. Kunhan lapset kasvavat, tulee yläkerran makuuhuoneista heidän huoneitaan.

Eniten aikaa vietämme alakerrassa, jonne sijoittuvat keittiö, olohuone, kaksi wc:tä, mieheni työhuone, kaksi makuuhuonetta, eteinen sekä navettavaatehuone, jossa säilytetään navetalla käytettäviä vaatteita. Lisäksi alakerrasta löytyy kodinhoitohuone, kylpyhuone ja sauna. Toinen makuuhuoneista toimii tällä hetkellä nukkumahuoneenamme, jossa myös kaksi nuorinta lastamme vielä toistaiseksi nukkuvat. Toisessa makuuhuoneessa nukkuu öisin 4-vuotias tyttäremme ja päivisin se toimii lasten leikkihuoneena.


Kotien rukouskirjasta löytyy kaunis rukous, joka on tarkoitettu kodin siunaamistilaisuuteen. Rukous kuvaa niin hyvin kodin merkitystä minulle itselleni, että liitän sen tähän loppuun:

Taivaallinen Isä. Olemme saaneet kodin.
Meillä on paikka elää yhdessä, paikka jossa tehdä työtä, paikka jossa levätä ja olla hiljaa.
Uskomme, että tämä elämänvaihe on seurausta sinun johdatuksestasi.
Sinä olet antanut meille tämän kodin.
Tänä päivänä rukoilemme: Ole sinä kotimme Herra.
Suojele meitä hyvyydelläsi, niin että kotimme voisi olla meille turvan ja latautumisen paikka.
Herra, anna kotiimme kestävä perusta, joka kestää koettelemuksissa.
Auta meitä löytämään tapoja, jotka kantavat uskoa sukupolvesta toiseen.
Anna oviemme ovien pysyä avoimina kaikille, jotka tahdot lähettää luoksemme.
Anna kotimme toteuttaa sinun tahtoasi maan päällä.

Mikä sinulle on tärkeää kodissasi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3