tiistai 6. joulukuuta 2016

Herkkupiparkakut

Arvokasta Itsenäisyyspäivän iltaa!
Miten teillä on tätä juhlapäivää vietetty?
 
Meillä aamu alkoi siniristilipun nostamisella salkoon ja pienen kinkun paistamisella. Perheessämme on muodostunut nimittäin jo perinteeksi paistaa pieni kinkku Itsenäisyyspäiväksi ja sitten hieman suurempi jouluksi. Samalla tulee muisteltua leivinuunipaistamiseen liittyviä kikkoja joulua varten.
 
Iltapäivällä saimme vieraaksi tyttöjen isovanhemmat, joiden kanssa tytöt järjestivät huoneessaan suloiset pikkujoulut. Mummo oli leiponut minipipareita ja -torttuja, joiden lisäksi tarjolla oli vadelmaista suklaakakkua. Herkut tarjoiltiin tyttöjen leikkiastiastosta ja nautiskelun lomassa pienet emännät jakoivat kaikille mummon hankkimat pikkujoululahjat. Meidän Itsenäisyyspäivämme sujui siis oikein mukavissa merkeissä!
 
Ennen vieraiden saapumista ehdin paistaa tyttöjen kanssa pari pellillistä pipareita, joita meillä onkin nyt leivottu jo useampaan otteeseen. Olen katsonut parhaimmaksi valmistaa kerrallaan vain pienen taikinan, joka on helppo ja nopea leipoa piparkakuiksi. Näin saamme nauttia tuoreista piparkakuista useammin, eikä niitä jää pyörimään kaapin perukoille.
 
Aiemmin ostin kaupasta aina valmiin piparkakkutaikinan, joka on helppo ja nopea, mutta josta leivotut piparkakut eivät saavuttaneet meillä kovinkaan suurta suosiota. Viime vuonna siirryin sitten tekemään taikinan itse, sillä sain käsiini hyvin yksinkertaisen, mutta myös maistuvan piparitaikinareseptin. Taikina valmistuu nopeasti, eikä se vaadi monimutkaisia mausteliemien keittelyjä. Kaulitseminen tosin vaatii hieman kärsivällisyyttä ja sopivan jauhomäärän soveltamista, mutta maku korvaa leipomisvaiheen vaivannäön.
 
Tällä luottoreseptillä valmistuivat myös tämän aamun piparkakut ja ajattelin jakaa ohjeen teillekin:
 
Herkkupiparkakut
 
Vajaa 3/4 dl siirappia
1 dl sokeria
125 g voita
1 kananmuna
250 g vehnäjauhoja
noin 1½ rkl valmista piparkakkumaustetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
 
Siirappi, sokeri, voi ja piparkakkumauste kiehautetaan kattilassa.
Seoksen annetaan hieman jäähtyä, jonka jälkeen sitä vatkataan noin 5 minuuttia.
Lisätään kananmunat sekä keskenään sekoitetut vehnäjauho, sooda ja suola.
Taikina kääritään muovikelmuun ja annetaan tekeytyä seuraavaan päivään asti jääkaapissa.
Valmiit piparkakut paistetaan 175 asteessa kullanruskeiksi.

Valmistetaanko teillä piparkakut itsetehdystä vai kaupan taikinasta?
Jos teette taikinan itse, niin millaisella reseptillä?



3 kommenttia:

  1. Kiitos tästä reseptistä! Eilen testasin ja oli äärettömän hyviä ( mistä tähän saisi sydänsilmähymiön!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten kiva kuulla, että tykkäsit reseptistä ja jätit kommentin! Maistuvia hetkiä piparkakkujen parissa :)

      Poista
    2. Kiitos! Varmasti tulee tehtyä toistekkin! Tuo on kyllä totta, että kaupan taikinasta tehdyt tahtovat jäädä syömättä yllättävän usein :(.

      Poista

Kiitos kommentistasi <3