sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Sämpyläsunnuntai

Jouluun on enää muutama viikko aikaa ja adventtikynttilöistä on sytyttämättä enää yksi. Valmistelut ovat vielä kovin kesken, mutta koska meillä on tänä vuonna kolme alle 5-vuotiasta lasta, niin joulunkin suhteen joudutaan nyt hieman laskemaan rimaa. Yritän torjua joulustressiä keskittymällä olennaiseen eli mukavaan puuhailuun lasten kanssa. Joulu tulee joka vuosi uudelleen, mutta lapset ovat pieniä vain hetken!

Meillä on jo moneen otteeseen leivottu piparkakkuja ja parit joulumuffinitkin. Pienet emännänalkumme ovat innokkaita leipojia ja apukokkeja, joten puuhailemmekin melko usein yhdessä keittiössä ja kokeilemme helppoja reseptejä. Pari viikkoa sitten saimme vieraaksi 80-vuotiaan mummoni, joka opetti minulle ja tytöille karjalanpiirakoiden kaulitsemista ja rypyttämistä. Täytyy sanoa, että topakasti hoitui homma sekä mummolta että tytöiltä!

Tänään oltiin kotona ihan oman perheen kesken ja isännän huolehtiessa uunin lämmityksestä päätimme tyttöjen kanssa leipoa lounassämpylät pikkuveljen nukkuessa ensimmäisiä päiväuniaan. Minulla kului useampi vuosi perehtyessäni sämpylänleivonnan saloihin, mutta nyt kun pari sämpylöihin liittyvää kikkaa on hallussa, tulee kotitekoisilla sämpylöillä herkuteltua useamminkin.

Aiemmin sämpyläni jäivät yrityksistäni huolimatta kovin pieniksi ja koviksi, vaikka tuoreeltaan ne olivatkin hyviä. Tajusin kuitenkin, että kuohkeiden ja pehmeiden sämpylöiden salaisuus piilee hiivan lisäksi taikinan kunnollisessa vaivaamisessa, taikinaan lisättävissä kaurahiutaleissa sekä kahteen kertaan tehtävässä kohotuksessa. Varsinkin kohottamisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen ja varata siihen riittävästi aikaa.

Jos kaipailet vielä hyvää sämpyläreseptiä, josta on helppoa valmistaa maistuvat sämpylät vaikka leikki-ikäisten lasten kanssa, niin kokeilepa tätä minun ohjettani, joka on ainakin meillä moneen kertaan hyväksi havaittu:

5 dl maitoa (tai vettä)
1 pussi kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)
2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
½ dl öljyä
 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen.
Lisää suola.
Vatkaa seokseen 4 dl vehnäjauhoja ja 3 dl kaurahiutaleita.
Sekoita hyvin.
Lisää  3dl sämpyläjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja.
Lisää taikinaan öljy ja alusta taikina.
Lisää tarvittaessa jauhoja.
Anna taikinan kohota kunnolla.
Leivo taikina sämpylöiksi ja anna sämpylöiden kohota vielä hyvin ennen paistamista.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
 

Mukavaa kolmannen adventtisunnuntain iltaa teille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3