keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Kurkistus meidän arkeemme

Ajattelin kertoa tässä postauksessa hiukan meidän arjestamme. Elän mieheni ja kolmen lapsemme kanssa maatilalla, ja lapset sekä lypsykarja ovatkin tällä hetkellä ne merkittävimmät tekijät, jotka sanelevat arkemme sisällön. Minun päiväni kuluvat kotona lasten kanssa ja mieheni pyörittää veljensä kanssa maatalousyhtymää. Sekä lapset että lypsykarjatalous vaativat sitoutumista, pitkäjänteisyyttä ja arkisen arjen sietokykyä.

Miltä meidän arkipäivämme sitten useimmiten näyttävät?

Mieheni ja hänen veljensä työskentelevät navetalla aamu- ja iltavuoroissa viikko kerrallaan. Koska kummallakin on perhe ja pienet lapset, jää heille tämän järjestelyn ansiosta vuoroviikoin hiukan enemmän aikaa joko aamusta tai illasta olla perheensä parissa. Mikäli mieheni on niin sanotussa aamuvuorossa, hän lähtee pihapiirissämme sijaitsevalle navetalle noin kello 05.30. Minä jään lasten kanssa nukkumaan vielä pariksi tunniksi.

Lapset heräilevät omassa tahdissaan noin kello 07-08. Vauva on tankannut yön aikana rintamaitoa 2-4 kertaa. Jokaisella lapsella on oma tapansa viettää aamun ensimmäiset hetket ja koska meillä ei yleensä ole kiire minnekään, olen sen heille sallinut. Vanhin tyttäremme haluaa herättyään katsella kaikessa rauhassa Pikku Kakkosta, toinen tyttäremme aloittaa aamunsa aamiaisella ja poikavauvamme touhuaa aamuisin hyväntuulisena leikkimatollaan. Lasten syöttämisten, pukemisten ja vaipanvaihtojen lomassa syön itsekin aamiaista ja laitan sekä astian- että pyykinpesukoneen päälle. Viisihenkisessä perheessä likaisia astioita ja vaatteita kertyy lähes joka päivä koneellinen.

Kello yhdeksään mennessä kaikki ovat yleensä syöneet aamiaisensa ja yöpuvut on vaihdettu päivävaatteisiin. Aamun ohjelma riippuu siitä, olemmeko kotona vai lähdemmekö kerhoihin. Maanantaisin käymme seurakunnan järjestämässä perhekerhossa ja torstaisin vanhimmalla tyttärellämme on hänen oma 4-5-vuotiaiden kerhonsa. Muina päivinä lähdemme yleensä aamuisin ulos ja vauva nukkuukin siellä päivän ensimmäiset unensa, jotka voivat kestää tunnista kolmeen tuntiin.

Kellon lähestyessä yhtätoista palaamme sisälle ja syömme lounasta, joka yleensä koostuu edellisen päivän ilta-aterian tähteistä. Lounaan jälkeen lapset leikkivät tai luemme yhdessä kirjoja. Puolenpäivän maissa 2-vuotias tyttäremme lähtee kanssani päiväunille ja mikäli vauva on herännyt, otan hänet mukaamme "tissittelemään". Vanhempi tyttö haluaa yleensä jäädä pienten päiväunten ajaksi leikkimään omaan huoneeseensa tai katsomaan jotain lastenohjelmaa.

Nuoremman tytön nukahdettua palaan vanhemman tyttäremme luokse ja puuhailemme jotain yhdessä. Mikäli vauvakin on nukahtanut, haluaa 4-vuotiaamme yleensä piirtää, maalata, askarrella, lukea tai leikkiä kanssani. Pienempien päiväunet eivät yleensä kestä kauan ja pian kaikki kolme ovatkin taas ympärilläni pyytäen huomiotani ja hoivaani.

Miestäni ei päivän aikana juuri talolla näy, sillä navetalla on paljon tekemistä pitkin päivää. Yleensä hän kuitenkin piipahtaa syömässä kello 12-13 maissa ja silloin tyttäremme selostavat kilpaa päivän touhujaan. Isännän palattua navetalle tytöt syövät välipalaa kello 13-14 aikoihin ja viettävät lopun iltapäivästään omien touhujensa parissa. Tällä hetkellä suosituimpia ovat Barbie- ja Frozen-leikit. Jos ilma on hyvä ja illan ruoka nopeasti toteutettavissa, lähdemme iltapäivälläkin ulkoilemaan.

Valmistan iltaruoan yleensä kello neljäksi ja samoihin aikoihin mieheni päättää työpäivänsä navetalla, mikäli hän on aamuvuorossa. Jos hän sen sijaan on iltavuorossa, käy hän tässä vaiheessa syömässä ja palaa sen jälkeen illaksi navetalla, jossa hänellä menee yleensä kello 20-21 saakka. Iltaruoan pyrimme syömään koko perhe yhdessä ja sen aikana vaihdamme keskenämme päivän tärkeimmät kuulumiset.

Illallisen jälkeen lapset houkuttelevat isäänsä leikkimään tai sitten he katsovat kolmestaan Pikku Kakkosta. Minä puolestani lopettelen päivän kotitöitä ja hoidan vauvaa, joka nukkuu yleensä vielä yhdet päiväunet kello 16-17 aikaan. Vietämme arki-illat pääosin kotona, mutta tiistaisin vanhemmalla tyttärelläni on kello 17 balettitunti naapurikaupungissa ja mahdollisuuksien mukaan mieheni lähtee käyttämään tytärtämme siellä. Minä jään pienimpien kanssa kotiin touhuilemaan.

Illan leikkien, hassuttelujen ja touhujen jälkeen ohjaamme lapset siivoamaan lelunsa paikoilleen ja rauhoitumme syömään iltapalaa kello seitsemältä. Iltapalan jälkeen pesemme hampaat, vaihdamme kaikille lapsille yöpuvut ja luemme kummankin tytön valitseman iltasadun. Sänkyihin peittelemisen yhteydessä luemme vielä yhdessä iltarukouksen ja laulamme tyttöjen toivomat iltalaulut. Vanhin tyttäremme nukahtaa itsekseen omassa huoneessaan, mutta nuoremmat lapsemme tarvitsevat minut nukuttajakseen. Kaikki lapset menevät sänkyihinsä kello 20 ja yleensä puoli yhdeksään mennessä he ovat jo unessa. Vauva saattaa herätä illan aikana vielä kerran syömään, mutta pääsääntöisesti kello 21 alkaa minun ja mieheni kahdenkeskinen aika. Nukkumaan me aikuiset menemme yleensä kello 22-23.

Tältä siis näytti meidän arkemme ja useimmiten päivät toistuvat melko samanlaisina. Viikonloppuisin yritämme tavata mahdollisuuksien mukaan ystäviä/sukulaisia tai tehdä jotain normaalista arjesta poikkeavaa, kuten käydä kaupungissa pitsalla, viettää leffailtaa tai paistaa makkaraa nuotiolla.

Viikolla arkemme rakentuu pääosin rutiinien varaan ja itse olen todennut nimenomaan rutiinit tärkeäksi tekijäksi pikkulapsiarjen pyörittämisessä. Meidän perheessämme rutiinit tuovat lasten päivin ennustettavuutta ja mahdollistavat kaikkien kannalta sujuvan arjen.

Tämä postaus ei ollut varsinainen "Meidän päivä-postaus" eli en kirjannut ylös kaikkia vaipanvaihtoja, vauvan syöttöjä, sylittelyhetkiä jne. mutta kaikille lienee selvää, että kun perheessä on kolme alle kouluikäistä lasta kuuluvat nämä itsestään selvästi jokaiseen arkipäivään :)

Miltä meidän arkemme näyttää sinun silmissäsi?

8 kommenttia:

 1. Olipas kiva lukea tämmöinen postaus ja niin ihanat lapset teillä.♥

  VastaaPoista
 2. Teillä on jämpti meininki! Sä oot hyvä pyörittämään tota arkea.☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, hah ja kiitos vaan :D Arjen sujumisen kannalta meiningin pitääkin olla aika jämptiä, mutta vastapainoksi tehdään sitten myös paljon kaikkea kivaa, sylitellään, hassutellaan sekä hiihdellään viikonloppuisin vaikka koko päivä pyjamissa :)

   Poista
 3. Kiva kuulla teidän arjesta...kuulosta niin tutulta (mutta kaukaiselta, lapset kasvavat niin nopeasti, muutama vuosi sitten mulla oli neljä alle kouluikäistä-nyt neljä koulussa). Nauttikaa nyt vielä kun lapset ovat pieniä...kohta teillä on aivan toisenlaiset rutiinit...Voimia (älä unohda itseäsi)! (johannasbod.blogspot.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja kiva kuulla, että sielläkin on kokemusta useamman lapsen yhtäaikaisesta pikkulapsiarjesta:) Olen kanssasi täysin samaa mieltä siinä, että vaikka välillä väsyttääkin, niin haluan nauttia jokaisesta vauvatuoksuisesta hetkestä, pienistä pehmeistä käsistä kaulallani ja leikki-ikäisen jokapäiväisistä ihmetyksen aiheista. Lapset ovat vain hetken aikaa pieniä ja se onkin ollut suurin syy useamman vuoden kotiäitiydelleni:) Voimia myös sinun arkeesi neljän koululaisen kanssa!

   Poista

Kiitos kommentistasi <3